04/04 Metissenkinderen blij met excuses en erkenning

Veerle Beel liet meerderen onder ons aan het woord en gaf daardoor ook de diverse verhalen een kans.
Jacques Albert heeft het over de voortouw die Vlaanderen heeft genomen en het recht van weten heeft mogelijk gemaakt. François heeft het over zijn verhaal hoe zijn vader zijn kinderen meenam en zijn vrouw achter moest laten. Jacqui heeft het over de eerste pardon van onze regering voor mensen uit de kolonie. Ze is geraakt hoe hun moeders erkend zijn als slachtoffers.

Heidi en Ketlie kleindochters van de kolonisatie kregen ook het woord. Heidi vertelt het verhaal dat haar familie in Rwanda rouwden omdat ze dachten dat alle kinderen van de kolonisatie gedood werden. Ketlie getuigt over het noodlot van haar moeder, de klooster als enige uitweg.